PRED OPERACIJU

Lj je otišao sa mojim nalazima na neurohirurgiju, kad je došao taj stručnjak iz Bograda. Sve su mu objasnili u vezi mog MR, Chiarija, operacije. Rekoše mu sve šta će uraditi kako izgleda operacija, da me pripremi. Nije trebalo, sve sam odgledala na Youtube. Ma nije važno samo da ovo već jednom prestane, da ozdravim. Tada nisam znala da operacija nije lijek. Ona je samo dio terapije. Lijek ne postoji. Arnold Chiari malformacija ili Sy Arnold Chiari je neizlječiva rijetka bolest. Ona za sobom vuče mnoge bolesti kojih tada nisi svjestan, za koje ne znaš, koje ti tog momenta nisu ni važne. ACM može vrlo lako da ti donese smrt. Ja to nisam znala. O ACM nisam ništa čula ni pročitala. Kad god sam guglala o simptomima koje sam imala, iskakale bi mi fibromijalgija, multipla skleroza, kojekakvi sindromi. ACM nikad. Čak i većina ovdašnjih ljekara nikad nije čula, ne znaju da li je urođeno ili stečeno, kako se manifestuje, liječi…

Tada
nisam znala da operacija nije lijek. Ona je samo dio terapije.

Uglavnom, osim depresije, ja sam u trenutku dijagnostifikovanja imala sve simptome. Neke sam imala čitav život a neke zadnjih sedam godina do tada. Čekajući operaciju, moja dijagnoza je postala Sy Arnold Chiari II/III. Planirajući operaciju, čekajući pogodan momenat pregrmismo i majsku poplavu 2014, zbog koje dr iz Beograda nije mogao doći. Pa se pokvario neki veliki “mikroskop”. Rekoše,zvaće me.

Dok sam čekala poziv razmišljala sam o smrti. Nisam se bojala ali sam mislila da mi treba sva pomoć ovog svijeta. Ima li zaista nešto gore ili oko nas što nas čuva I određuje nam sudbinu. Ima li Boga? Dotad se i nije nešto potrudio oko mene. A I kako bi, kad ne zna da postojim. Nisam krštena. A ni Lj nije, nismo ni djecu krstili.

Brzo je sve dogovoreno sa sveštenikom. Djeca kumove odabrala odmalena. Obresmo se u crkvici, kojoj stanovanjem pripadamo, početkom juna. Krstismo se sve četvero. A onda se i nas dvoje vjenčasmo pred Bogom. Lijep osjećaj. Obuzeo me neki mir. Osjetila sam neku sigurnost,kao da je samo ta kockica u mozaiku mog života falila. Bože,ti si na potezu.